Seitan

Rostlinný protein - bílkovina.

Seitan je skvělá rostlinná alternativa masa.

Pokud ale netrpíte celiakií, jelikož je to čistý lepek. Svou přípravou je velmi dobře stravitelný.

Vyrábí se tak, že kvalitní hladkou mouku smícháte s vodou a uhnětete těsto (kouli). Tu poté necháte v teplé vodě půl hodiny odpočívat a následně vypíráme škrob. To vše se děje ručně, technikou otáčení a promačkávání těsta, které se musí vyplachovat střídavě v teplé a studené vodě. (výrobu učíme na kurzech vaření v restauraci)

Poté se čistý lepek vaří ještě hodinu nebo déle podle velikosti v silném vývaru, kam přidáváme červenou řepu a slupky cibule pro barvu, shoyu pro chuť a mořské řasy pro minerály. Ty totiž vymýváním mouky ztratíme, a i kdybychom chtěli dělat Seitan z celozrnné mouky, v tomto případě to nemá efekt. Vždy si na talíř můžeme přidat jinou potravinu, která obsahuje to, co jsme přípravou znehodnotili (např. řasy pro minerály, pickles pro vitamín C a probiotika)

Také lze seitan koupit už hotový ve specializovaných obchodech zdravé výživy.

Nebo existuje seitan v prášku, kdy jej smícháte s vodou, můžete přidat např. houbové koření nebo rajčata a mít seitan ochucený. Osobně mi tento způsob přípravy seitanu nejde, buďto je moc tvrdý anebo se rozpadá.

Použít jej můžete ve formě nudliček, plátků, či jej umlít. Je použitelný do receptů, kde nahradí maso.

V Zahradě jej používáme například do gulášové polévky, burgru z červenou řepou, obalovaný jako řízek, pečený, marinovaný, na víně se zeleninou, fritovaný a následně vařený v omáčce s Kuzu…

Nutriční hodnoty použity z Wikipedie:

Množství na 100 g

Kalorie (kcal) 370

Tuky 1,9 g

 

Nasycené mastné kyseliny 0,3 g

 

Polynenasycené mastné kyseliny 0,8 g

 

Mononenasycené mastné kyseliny 0,2 g

 

Cholesterol 0 mg

 

Sodík 29 mg

 

Draslík 100 mg

 

Sacharidy 14 g

 

Vláknina 0,6 g

 

Cukr 0 g

 

Bílkoviny 75 g

 

 

Vitamín A

0 IU

Vitamín C

0 mg

Vápník

142 mg

Železo

5,2 mg

Vitamín D

0 IU

Vitamín B6

0 mg

Vitamín B12

0 µg

Hořčík

25 mg