Restaurace je uzavřena

Dne 20.12.2019 se uzavřel klasický provoz restaurace. Důvodem uzavření byl dlouholetý nedostatek personálu. Situace v ČR byla je v tomto směru stále velký problém, který si naše politická elita nechce připustit. 

Místo podpory podnikání, podporuje neschopenky a jiné různé "výhody". Stejně tak exekucemi ničí třeba matky samoživiteky, které by rády pracovaly legálně, ale nevypaltí se jim to. 

Působili jsme v Teplicích 14 let. 

Od ledna 2020 do března 2020 probíhalo jednání o předání konceptu nové provozovatelce. Ta měla restauraci jako takovou převzít od 1.4.2020 a opět otevřít provoz i s víkendy a večeřemi. Bohužel Covid zhatil vše, co se připravovalo. 

V době Covidu bylo otevřené "CORONA okno", kudy se vydávaly obědy, kváskový chléb a zásoby droždí. Tato doba byla pro zákazníky opět dobou setkání komunity, která za léta provozu v Teplicích vznikla.

Vařila jsem a pekla a občasnou pomocí bývalé servírky, která díky Coroně byla bez práce. 

Dne 31.8.2020 byl protor restaurace předán novým nájemníkům, a to firmě Do Van Dao. Ti mi do konce roku 2020 umožnili dál provozovat a pracovnat v prostorech restaurace. Zásoby, které kvůli plánovanému předání provozu zbyly, byly potřeba rozprodat a nebo zpracovat. Bohužel kurzy se už pořádat kvůli Covidu nemohly. Kvůli neustálým změnám a uzavírání vládou, jsem letos raději nepřijímala žádné objednávky cukroví. Nerada bych nakupovala opět další ingredience. Navíc s prvňáčkem na on-line výuce je nereálné vůbec fungovat v gastru. A když už se zase mohou vrátit do školy, jsou uzavřené restaurace. Kocourkov. I přes to se občas snažím  něco uvařit a peču pro některé klienty.

Receptury a know-how ale zůstává. Pokud byste chtěli takovou restauraci a měli štěstí na personál, je možné, že ji otevřeme spolu třeba v Praze. Tam není odliv zaměstnanců za hranice, jako je tomu zde na severu. 

Pro Teplice je to velká ztráta. Bohužel. 

Prozatím tedy peču, vařím a nakládám pro svou komunitu skrze facebookovou skupinu. Pokud se vám po mé kuchyni stýská, můžete mě kontaktovat mailem c111sro@gmail.com 

O Zahradě 

Restaurace Zahrada byla založena v roce 2007 a otevřena 7.9.2007, 20.12.2019 pozastavila provoz, jelikož momentálně není na trhu práce dostatek kvalifikovaného personálu. Dlouhodobě působila s menším týmem, než je třeba ke svým standardům. Dokud se situace nezlepší a nebo nepřijde nový provozovatel, nebude fungovat na denní bázi, na kterou jste byli zvyklí. 

Zahrada vařila nejen nezvyklá jídla pro někoho ve zvláštních kombinacích, ale dává zákazníkům svým přístupem pocit sounáležitosti s těmi, kteří mají rádi přírodu a chtějí pro sebe něco více, než jen zhltnout „hotovku“a utíkat zpět do zaměstnání.

Kde jinde byste mohli v Teplicích ochutnat bio tempeh, tofu, bio bulgur, quinou, bio špaldové kernoto a spoustu dalších pro Zahradu naprosto typických potravin, které svým složením a způsobem přípravy prospívají vašemu zdraví. Vše v nekuřáckém prostředí bez hlučícího rádia s reklamami...

V restauraci bylo 68 míst, 30 na venkovní terásce, dětské sedačky, dětský koutek, mini hřišťátko venku, přebalovací mini místnost i nočníky na obou wc. V přebalovací mini místnosti je i mikrovlnná trouba. (Věříme, že do budoucna tam bude jen jako připomínka toho, jak dříve některé maminky z neznalosti ohřívaly jídlo svým dětem. My ji v provozu kuchyně nemáme a mít nikdy nebudeme)

Vařili jsme tři hotová jídla – vegetariánský talíř, makrobiotický talíř a masový talíř. Každý den minimálně jedno jídlo bezlepkové. Vybraná jídla mohl zákazník libovolně kombinovat.

Pekli jsme si vlastní dezerty i různé celozrnné chléby. Vyráběli pomazánky, svačiny i snídaňové kaše. 

Rozváželi jsme obědy do kanceláří a bytů pouze v centru Teplic. 

V restauraci jsme pořádali kurzy vaření pro veřejnost. 

Odpoledne prostory restaurace sloužili pro přednášky, školení a jiné akce. Víkendy pak restaurace Zahrada poskytovala prostor školením a nebo třeba svatebním hostinám.

Nakupovali jsme přímo z českých zdrojů, z farem a od nadšenců našeho typu, proto jsme mohli vařit za příznivé ceny. Měli jsme vlastní pěstitele, kteří pěstovali přímo pro Zahradu a podle našeho výsevního plánu a to vše pěkně v bio kvalitě. Také jsme vykupovali  přebytky od permakulturních nadšenců.

Ocenění

V roce 2008 oceněna "Originálním místem"

2012 Ocennění majitelky za projekt Zahrada Osobností roku Ústeckého Kraje 

2017 Zařadění se do Maurerova průvodce 

2018 Nominace Zaměstnavatel roku - zaměstnávání osob s handycapem 

2018 Ocenění Ústecké Kraje - společenská odpovědnost 

2019 Maurerův průvodce

2020 Maurerův průvodce

Na viděnou u nás!

Lucie Beyerová (Tomášková) 
zakladatelka - šéfkuchařka a manažerka Zahrady