Agar agar

Do makrobio a vegan dezertů používáme výhradně Agar agar.

Agar-agar je přírodní želatina vyráběná z červené řasy gelidium v Japonsku známé pod jménem Tengusa. Tato řasa obsahuje komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Ve své přírodní formě mají řasy velmi výraznou chuť. Proto je proces jejich zpracování velmi náročný.

Moderní komerční metoda používá kyselinu sírovou a anorganických bělících rozpouštědel, aby došlo k neutralizaci chuti a barvy. Tento práškový agar-agar je levný, ale už samo zpracování vypovídá o nižší kvalitě!

Tradiční metoda zpracování je zdlouhavější, ale respektuje přírodní zákonitosti. Řasy jsou sbírány a sušeny, v období zimy jsou pak dopraveny do hor. Dále se vaří s octem, aby hrubá vlákna změkla a vznikla hustá kaše. Poté se směs krájí na čtverhranné tyčinky, ty se pokládají na bambusové tyče a suší se na vyschlých rýžových polích. Vlhkost z agaru vystupuje na povrch a v noci zamrzá, ráno na sluníčku se opět rozehřeje. Tento proces se opakuje i několik týdnů, až jsou tyčinky úplně vyschlé a křehké. Tyto tyčinky se pak rovnou balí, nebo se strouhají na jemné vločky.

Takto kvalitně vyrobený agar koupíte v prodejnách zdravé výživy - cena okolo 100 Kč za 30 gramů, ovšem vydrží dlouho dobu a v porovnání s želatinou ze zvířat je velmi zdravý i etický).

Agar-agar Je výbornou a mimořádně zdravou alternativou želatiny, jež se vyrábí ze zvířecích chrupavek a kůží. Je to vynikající pomocník pro udržení dobrého zdraví:

Agar-agar obsahuje železo, vápník a další stopové prvky, ale v menším množství než ostatní řasy. Je velice lehce stravitelný, má mírně projímavé účinky.

- Je vynikající při snižování hladiny cholesterolu v krvi – dlouhodobější používání velmi efektivně snižuje cholesterol.

- Čistí zažívací trakt - když prochází zažívacím traktem sbírá staré usazeniny a čistí vnitřnosti.

- Vhodný při hubnutí - Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu.

- Léčí zácpu – povzbuzuje peristaltiku střev, zesílení účinku dosáhneme kombinací se lněným semínkem nebo se zázvorovou šťávou.

- Je vhodný při potížích s klouby.

Agar v organismu působí zásadotvorně, proto je vhodný pro kombinaci s ovocem (pomáhá neutralizovat kyselinotvorné ovoce)

Přirozená želírovací schopnost agar-agaru se pohybuje podle stupně kyselosti nebo zásaditosti pokrmu, se kterým je používán. Kyselinotvorné potraviny potřebují často více agar-agaru než zásadité. Jako přirozený produkt bude mít také každá šarže rozdílný potenciál. Každý z nás také dává přednost rozdílnému želé, někdo měkčímu, někdo hustšímu. Z toho důvodu je v našich receptech uváděné množství agar-agaru orientační.

Jestliže chcete hustotu želé vyzkoušet, vezměte malou lžičku z horké hmoty a dejte na studený povrch ke ztuhnutí. To potřebuje jednu až dvě minuty. Můžete pak přidat buď více agar-agaru nebo tekutiny dle potřeby. V našich receptech používáme jen přirozeně upravené vločky agar-agaru, nikoliv levný, chemicky čištěný agar.

Agar můžeme rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.

Agar-agar se používá jako čistá želatina do krémů, polev, k přípravě pudinků a polévek. aspiků a na zdobení dortů.

Agar uchováváme na suchém, chladném místě.

Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme asi 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 22 minut.

Příprava želatiny z agarových tyčinek:

1 tyčinka agaru, 3 šálky ovocného džusu nebo vody. Př: Tyčinku namočíme na 30 minut do džusu a pak uvedeme do varu, dokud se tyčinka nerozpustí.

Příprava želatiny z agarových vloček:

6 člž agarových vloček, 1l džusu nebo vody. Př: Vločky namočíme na 30 minut do džusu a vaříme, dokud se nerozpustí.

Příprava agaru je velmi jednoduchá, jen je potřeba čas na ztuhnutí této želatiny. Necháváme ztuhnout na chladném místě nebo v lednici.

Ovocný pohár

1/2 tyčinky agaru, 300ml vody, 50ml jablečného džusu (nebo 3pl jablečného koncentrátu), ovoce

(rybíz, jablka, hrozny, meruňky)
Vodu a džus uvedeme do varu. Přidáme agar a mícháme dokud se nerozpustí. Rozpuštěný agar nalijeme na ovoce. Můžeme zdobit nastrouhanými ořechy, nebo na dno poháru dáme jáhlový pudink. Tyto "moučníky" jsou lehké a ochlazují v horkých letních dnech.

Mandlový krém

1 šálek bílé rýze, 100 g loupaných mandlí, 3 šálky vody, 1 lž agaru, špetka soli, 3 pl sušeného sojového mléka.
Mandle na sucho krátce opražíme, rýži s vodou uvedeme do varu, přidáme mandle a sůl. Vaříme asi 40 minut. Přidáme agar a necháme projít ještě několik minut varem. Po krátkém zchladnutí vše i se sojovým mlékem rozmixujeme na krém. Tímto krémem zdobíme poháry nebo dorty.


Sójové mléko AGAR-AGAR: 1/2 agarové tyčinky nebo 1 kávová lžička agarových vloček, 200 ml vody, 150 ml sójového mléka, 2 kávové lžičky rýžového sladu, mořská sůl. Agar dáme vařit do vody, na mírném plameni mícháme 5-6 min. Po úplném rozpuštění agaru přidáme rýžový slad a špetku soli, odstavíme, přidáme sójové mléko a necháme vychladnout

Ovocná želatina: 1/2 agarové tyčinky, 300 ml vody 50 ml jablečného džusu, 150 g ovoce (dle sezóny), 3 lžičky medu nebo rýžového sladu, mořská sůl. Agar vložíme do vařící vody, za stálého míchání vaříme na mírném plameni 5-6 min. Po úplném rozpuštění agaru přidáme rýžový slad, špetku soli a stáhneme z ohně. Přilijeme jablečný džus, vložíme plátky ovoce a necháme vychladnout při pokojové teplotě.