Arame

Mořská řasa, která obsahuje velké množství bílkovin. Vhodná i do RAW kuchyně.

Mořská řasa, která v té nejvyšší kvalitě pochází z Japonska. Uměle se pěstuje i v Číně a Jižní Korey.

Rostlina se sklízí také v sezóně ručně v mírných vodách Tichého oceánu kolem Japonska.

Největší území, kde se sklízí je jen 476 Km od jaderné elektrárny Fukushima, proto je nutné mít testované řasy, které nejsou kontaminované.

Arame je hnědá, lehce nasládlá houževnatá rostlina.

Bohatá je především na vitamín A, B6 a dále jód, vápník, magnézium a hořčík.

Všechny mořské řasy obsahují mnoho přírodního jódu, který pomáhá udržet hormonální rovnováhu. Zvláště po porodu je vhodné pravidelně řasy konzumovat.

Používá se v kuchyni velmi všestranně. Do salátů, polévek, rýžových jídel…

Arame je ve stejné rodině řas jako Kombu, ale není vhodná na vývary. Je spíše na smažení a přídavky do jídel.

Pomáhá v případě vysokého krevního tlaku.

Ze všech mořských řas má Arame nejméně živin, ale stále má o mnoho více než běžné potraviny. Například:

Bílkoviny: Arame 48g - luštěniny 17.1 g, ovesná kaše 9,4 g

Vápník: Arame 790 mg – jogurt 120 mg, mléko 110 mg

Hořčík: Arame 530 mg, mouka pšeničná 18 mg, mléko 10 mg

Draslík: Arame 3200 mg, otruby 230 mg, mouka pšeničná 100 mg

 

Jak se s Arame vaří?

Arame není třeba namáčet přes noc, stačí jí alespoň 15 minut ve velkém poměru vody. Tato řasa nabyde cca 3x. Nemusí se vařit. Většinou se namáčená jen smaží, či přidává do jídel. Je tedy vhodná pro rychlé přípravy a pro RAW kuchyni.

Recept: