Kimchi

Kvašená - fermentovaná zelenina je zásobárnou probiotik. Kimchi má navíc čistící účinky a je přírodním antiparazitikem. Tuto korejskou národní specialitu si Zahrada upravila tak, aby neobsahovala živočišné produkty a neprošla žádnou tepelnou úpravou, Je tedy RAW a vegan.

Kimchi - korejská specialita 

Je velmi prospěšné pro střevní mikroflóru, povzbuzující metabolizmus, vitalitu, energeticky vyrovnané zároveň léčivé.

Svým obsahem fermentované zeleniny, česneku, zázvoru a chilli bojuje proti nežádoucím virům a bakteriím v organizmu.

Čistí střeva a podporuje krevní oběh.

Kimchi patří do skupiny jídel, která na světě existují notnou řádku let. První zmínky o něm lze nalézt v kronikách pocházejících z období Tří království Koreje, tedy již v prvních několika staletích našeho letopočtu. A to ne náhodou. Tato éra se vyznačovala neustálými válečnými konflikty, zákonitě tedy i všudypřítomnou bídou běžného obyvatelstva. Kimchi svým specifickým druhem přípravy, kvašením a skladováním v chladu dokáže vydržet i déle než jeden rok. Je tedy ideální jako železná zásoba na horší časy.

Tradičně se salát nakládal do hliněných mís a zakopával do země, kde si v klidu zrál. Čím hlouběji, tím déle vydržel. Roli „válečného jídla“ si kimchi zachovalo i v moderních dějinách. Nejvýrazněji se totiž pokrm dostal do světového povědomí během války mezi Severní a Jižní Koreou. V roce 2008 se národní pokrm dokonce podíval do vesmíru spolu s prvním jihokorejským astronautem.

Záhadný chřipkobijec

Ale dlouhá historie nebo trvanlivost nejsou jedinými přednostmi kimchi. Mnohem důležitější jsou živiny, které se v Kimchi nacházejí. Vysoký obsah vlákniny, železa, sodíku, riboflavinu, vitaminů B6 a K pomáhá udržovat správné fungování organismu. Největším benefitem je pak bakterie Lactobacillus plantarum.

Právě bakterie, která se řadí do skupiny probiotik, přitáhla pozornost vědeckých pracovníků. A to ve spojení s epidemií SARS z roku 2002. Ohnisko nákazy se nacházelo v Číně, tedy blízko Korejského poloostrova, přesto počet nakažených v Jižní Koreji byl v porovnání s okolními zeměmi minimální.

V březnu 2005 britská BBC uveřejnila zprávu, že vědci na soulské univerzitě podávali výtažek z kim-čchi 13 kuřatům infikovaných ptačí chřipkou. 11 z nich se začalo uzdravovat. Látky v něm zpomalují stárnutí buněk pokožky a pomáhají i s odstraňováním zrohovatělých tkání.

Pokrm je to výrazné chuti, fermentace všechny složky spojuje a zároveň je čistě přírodní bez konzervačních látek a pouze z kvalitní a syrové zeleniny.

V naší nabídce najdete Kimchi ve vegan a RAW verzi: Do klasické základní receptury se přidávají syrové ryby či krevety a vaří se cukrový rozvar se škrobem. To v našem Kimchi nenajdete. I když by cukr fermentací bakterie rozložily, není ho třeba. Přidáváme větší podíl sladké zeleniny, která jej nahradí. Místo škrobu přidáváme rýžovou mouku.

V naší nabídce vyrábíme pod svou vlastní značkou „Naloženo.cz“