Batáty

Sladké brambory, patří do pestré zdravé stravy. Jejich využití je všestranné, od hranolek po dezerty. Hurá na ně!

Batáty

Víte, že batáty obsahují velké množství betakarotenu? Jeden batát dodá až 187% denní dávky betakarotenu, proto si dnes dejte cizrnovou polévku s batáty :) Jejich přírodní sladkost dodává kvalitní pomalé sacharidy, které příznivě ovlivňují psychickou pohodu. Dalším benefitem batátů je nerozpustná vláknina, ta napomáhá hladkému průchodu střevem.

Obsahuje vit D, A, B6, antioxidandanty

Můžete dát slupku pod oči na tmavé kruhy

Pochází ze severní Ameriky a rostly tam mnohem dříve, než je objevil Kryštof Kolumbus. Prý byly pěstovány od roku 750 let před Kristem v jižní a centrální Americe. Kryštof Kolumbus je přivezl do Evropy a tady protože poměrně dobře rostou našli své místo ve francouzské a italské kuchyni.

Nejsou to brambory plné škrobu. Naopak, mají kompletní spektrum karbohidrátů, které nejsou všechny špatné. Tyto poskytují tělu palivo. Třeba před závody.

Jsou extrémně bohaté na vitamín A – 100 g má 284% denní dávky

Jsou dobré pro diabetiky, protože mají pomalé cukry.

Jsou skoro bez kalorií.

Studie harvardské univerzity uvádí, že lidé, kteří konzumují hodně batátů mají skvělý zrak a obzvláště ve tmě vidí lépe.

Také se uvádí že 100g batátů mám 50% denní dávky magnésia, která je potřebná pro dobrou činnost mozku. Magnesium ovlivňuje naše mozkové funkce a tím i nálady. Zvláště pak vhodné jsou při menopauze. Pro porovnání s klasickými bramborami mají 1 mg magnésia ve 100 g a klasické brambory 0,2 tudíž pětinu. Díky magnéziu mají lepší tenzitu kostí a sílu žil.

Dále vit A, mají swp o jednou tolik co brambory.

Obsah karbohidrátů je skoro stejný.

Vitamín C je u swp 19,6 mlg a brambory 9,6

Triky jak na ně:

Uvařte je ve slupce a pak je dejte do ledové vody, slupka se sloupne sama

Je lepší je péct delší dobu na nižší teplotu, aby byly co nejsladší

V troubě na 200 °c při hranolkách, zkuste skořici, kajenský pepř a sůl + olivový olej – slabé hranolky na 10 minut, vyndat , otočit a dát na dalších 10 minut

Také se dají na 45 minut namočit do vody, pak vysušit v ručníku. Potom dát do pytlíku s uzávěrem. Tam přidat trošku kukuřičného škrobu + sůl, olej, koření a na plech dát každý kousek od sebe. Aby se nedotýkaly – 30 minut v troubě, na 200 °C. (česnek v prášku)

K dostání jsou již běžne v obchodě. Je spousta druhů braev, ale u nás jsou nejvíce k dostání oranžové a občas bílé. Přitom jsou i krásné fialové a žluté.

Vužít jdou na všechny způsoby, od hranolek, kaší, pomazánek ke sladkému. V Zahradě je používáme do originálního receptu na batátové brownie s mandlovou moukou. 

Stejně tak geniální jsou v plackách, ze kterých jde udělat wrap. Takto skvěle do dětí dostanete potřebný karoten a vlákninu. A nejen do dětí.

Jak na to se můžete naučit na kurzech vaření v Zahradě s její zakladatelkou a šéfkuchařkou Lucií Beyerovou.