Hijiky
Mořské řasy jsou pokladem moře pro naše zdraví. Hijiky, dodává do jídelníčku černou barvu, která je nezbytná pro udržení krásné barvy tmavých vlasů.

Hijiky
Mořská řasa, která je významným prvkem japonské a asijské kuchyně vůbec. Ostatně jako všechny mořské řasy.
Japonci žijící v anglicky mluvících zemích, vyslovují Hidziki a u nás se můžete setkat i s výslovností Hijiky, ta je ale chybná.
Je to velmi houževnatá mořská rostlina, která roste divoce převážně v Japonsku (nejznámější oblastí je Ise Shima). Sklízí se na jaře ručně, odřezáváním tak aby se mohla stejná rostlina sklízet ještě dalších 70 let. Roste zakořeněná v kamenných útesech pod vodu Pacifického oceánu. Dá se sklízet jen pár dní. Potápí se pro ně většinou ženy, kterým se říká Ama. Velmi studená voda a těžká ruční práce. Za 90 minut se dá nasbírat i 40 kg řas. V Korey a v Číně roste také, ale tam se více pěstuje uměle.
Řasa se nejprve suší na slunci, potom napaří a opět suší.
Jak se s ní vaří?
Nejprve se řasa namočí. Záleží na tom, jaký druh máte. Zda Naga – Hijiky nebo Me -Hijiky. (Naga jsou delší sinější kusy a Me, jsou jen lístky, které vypadají skoro jako černý čaj)
Řasa ve vodě nabyde až 10x. Už v tomto stavu se dá jíst, ale lepší je vařená.
Obsahuje 12x více vápníku než kravské mléko. Také jeden z důvodů, proč tradiční Japonsko netrpělo osteoporózou a nekonzumovalo mléčné výrobky, jako Evropa po válce.
V Japonsku jsou záznamy z desátého století o tom, že se Hijiky používalo jako směnné platidlo za zboží.
V Japonsku se tato řasa používala a používá, pro krásná vlasy, jelikož tělu dodává černou barvu.
Je zásobárnou vlákniny, minerálních látek - vápníku, magnesia, železa a také betakarotenu.
Hijiky má takovou vlastnost, že do sebe natáhne chuť ingredience, se kterou se vaří. Většinou se dusí se zeleninou, sójovou omáčkou a cukrem (v našem provedení spíše sirup)
Nejobvyklejší příprava Hijiky v japonské kuchyni je dušená s mrkví, lotosovým kořenem a fazolkami. Japonské děti moc Hijiky nemusí, proto se připravují právě se zelenou a moderně s cukrem, aby jim více chutnalo.
Bohužel jsou ale studie bezpečnostních agentur Japonska, Kanady a Anglie, které uvádějí informace, že přílišná konzumace (zvláště v denním použití) může v organismu způsobit zažívací potíže, poškození ledvin, a to z důvodu obsahu arsenu. Proto jsem si vyžádala potvrzení od dodavatele Sunfood Dobruška, aby nám dodat verifikaci od producenta v Japonsku. Ta říká, že naše Hijiky pochází z Tsushima Nagasaki a nemá prvky arsenu, které se prověřují kontrolou na přítomnost těžkých kovů. Má i kosher certifikaci.
Chcete s mořskými řasami naučit vařit? Navštivte jedinečné kurzy vaření naší restaurace vedené Lucií Beyerovou.