Lotosový kořen

Jidinečná zelenina, silně léčivá jako čaj a ještě lepší smažená, jako čipsy.

Jde o rostlinu – zeleninu, která vyrůstá v bahně rybníků, kde do sebe přijímá velké množství nenahraditelných minerálních látek. Pochází z Indie, odkud se dostala do Číny a posléze do Japonska. Jedná se o výborný ryze přírodní prostředek na odhlenění, což bývá oceňováno zejména na podzim a v zimě, kdy lidé trpí různými nemocemi dýchacího aparátu – kašlem, rýmou či záněty vedlejších nosních dutin. Lze jej užívat i preventivně, neboť posiluje plíce a průdušky. Doporučuje se užívat i při astmatu, tuberkulóze, pomáhá hojit sliznice, zlomené kosti a poškozené vazy. K jeho dalším zdraví prospěšným účinkům patří podpora léčby chronické únavy, vyplavování usazenin z kloubů a odstraňování čpavků z těla. Obsažené látky nelumbin a asparagin stimulují pohyb tělních tekutin a hlenů a pomáhají vylučovat přebytek tekutin z pic a dýchacích trubic. Mohou ho užívat i velmi malé děti, těhotné a kojící ženy.

Čerstvý lotosový kořen se u nás dá i zakouit, pokud jej zrovna mám v jídelním lístku a v zimním období častěji. 

V obchodě koupíte i sušený.

Příprava čaje ze sušeného lotosu je velmi jednoduchá: plátek nebo kousek lotosu opláchneme vodou, namočíme a v téže vodě povaříme 5 – 10 minut. Ke konci varu přidáme špetku soli a šťávu z čerstvého zázvoru, některé recepty uvádějí místo soli pár kapek sojové omáčky shoyu. Čaj z kousku kořene můžeme vařit opakovaně a poté jej lze sníst, či přidat k zelenině do polévky nebo do jakéhokoliv jiného jídla.

Prášek ze sušeného kořene též dáme do vody a krátce povaříme nebo ho můžeme jenom zalít horkou vodou a nechat 2 – 3 minuty luhovat. K přípravě jednoho šálku stačí ¾ lžičky prášku.

Z čerstvého lotosu vezmeme cca 5cm kořene, nastrouháme na jemno , rukama vymačkáme šťávu, smícháme ze stejným množstvím vody a přivedeme k varu. Nevařit, vypnout a přidat dvě kapičky shoyu omáčky. Vznikne něco jako puding nasládlé chuti. Nebo na jeden hrneček můžeme z čerstvého kořene ukrojit tenký plátek a pár minut ho povařit, ale lze i jenom zalít horkou vodou a nechat luhovat.

Čaj připravujeme vždy čerstvý a pijeme teplý, mimo jídlo jednou až dvakrát denně.

Rozhodně doporučujeme čaj vyzkoušet nejen při dýchacích problémech, ale i jako prevenci. Je velmi účinný a nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky.