Permakulturní zahrada

Co je to? Nějaká kulturní akce na zahradě?

Kdepak, je to zahradničení a ovlivňování prostředí ve kterém žijete, založené na moudrosti matky přírody. Je v něm využito stovek let zkušeností tradičního zemědělství našich předků. V podstatě takové makrobio pěstování :)

S tímto způsobem pěstování jsem se setkala již před lety, kdy jsem u přátel na zahradě, kterou nazývali jedlým pralesem, viděla zvláštní kopy a hromady, ze kterých rostla zelenina i květiny společně.

Byla to pastva pro oči. Motýli a včely létali zahradou, ptáci zpívali v korunách ovocných stromů a stavěli hnízda ve větvích jedlých keřů. Vůně jedlých květin se nesla kolem...

A toto všechno bylo korunováno tím, že permakulturní zahrada je oproti klasickému otročení na řádcích záhonů s věčným plevelem „pohodová“.

Systém spolupráce rostlin, mulčování travou a slámou, minimální zavlažování a tím méně plýtvání pitnou vodou je geniální. Využívá lokálních zdrojů.

Proto jsem chtěla pěstovat i já tímto způsobem. Povolala jsem tedy odbornici na permakulturní zahrady a nechala zpracovat projekt.

Ten se začal budovat v roce 2015 v Srbicích. Máme zasazené jedlé keře, byliny, stromy. Valy na zeleninu a květiny pro včely.

Letos jsem už málem měla i vlastní úl :) Ale vše bylo neplánované a příliš narychlo.

Bohužel jsme i tady na to s manželem sami, takže produkci zeleniny stále necháváme na spřátelených pěstitelích. Zahradníka jsme nesehnali a letos ho už shánět ani nebudeme.
Počkáme na projekt s žížalami.

Bylinkám se u nás daří velmi dobře. Během tohoto podzimu založím další záhony.

Prvními produkty zahrady byliny pro naši kuchyň. Rozmarýn, oregano, mateřídouška, estragon, pět druhů máty, meduňka. Dalšími jsou vonné a masážní oleje – mátový a růžový. Na jaře sbíráme březovou mízu. Na valu momentálně kvete Goji - kustovnice čínská. Letos už plodily i keře Arónie.

Na zahradě jsme měli i dříve vysazené ovocné stromy, které nám poskytují 3 druhy jablek, hrušky, švestky, třešně i meruňky. S nimi jsem zatím pekla dezerty a sušila ovocné plátky.

Příští rok přibydou slepičky a kachny běžce indického. Vejce svobodných hrabavých obyvatel zahrady budou skvělá pro domácí těstoviny s kvalitní bio mouky.

Na zahradě jsme měli i dříve vysazené ovocné stromy, které nám poskytují 3 druhy jablek, hrušky, švestky, třešně i meruňky. S nimi jsem zatím pekla dezerty a sušila ovocné plátky.

Příští rok přibydou slepičky a kachny běžce indického. Vejce svobodných hrabavých obyvatel zahrady budou skvělá pro domácí těstoviny s kvalitní bio mouky.

Během let 2017 až 2019 se rozrostly záhony jahod, rebarbory, topinambur a lebedy zahradní. Na jaře sejeme ředkvičky.

Jedlé keře jako jsou maliny, angrešty, ostružiny a černý rybíz už plodí. Také mám zasazené jedlé květy na zdobení dortů a lichořeřišnici do salátů.

V roce 2019 jsme sázeli i pět druhů česneku. Leč nestihly se sklidit a tak jsou v zemi ještě v roce 2020 a budeme z nich sklízet alespoň poupata, která se dají využít smažená a nebo jako pesto.